Friday, 2 January 2015

Kisah si penjual mata kail


Tengahari tadi, ketika kami sedang menikmati hidangan, ayah saya berkongsi 1 cerita yang sangat menarik dan bermotivasi..!

Kisahnya begini ;

Ada seorang boss memiliki bisnes menjual peralatan memancing. Beliau mempunyai seorang pekerja yg ditugaskan membuat sales bahagian mata kail..

Suatu hari,beliau bertanya kpd pekerjanya..

"Berapa orang kamu dapat jual hari ini?"

Pekerja itu menjawab; " Seorang, boss"

"Seorang je??" Dia mula hendak marah.

"Ya, tapi sales saya hari ni rm90 ribu.."

"Apa???" Terkejut bukan kepalang bos itu mendengarnya..

"Apa yang kamu jual sampai rm90 ribu? Takkan jual mata kail pun boleh mencecah sampai beribu?"

Boss itu benar2 kagum dan nak tahu apa rahsianya..

"Mula2 saya ceritakan mata kail mana yg terbaik, kemudian saya cakap apa yg dia perlukan utk dapat disesuaikan dgn mata kail itu , daripada alat memancingnya sehinggalah  sampai ke bot, semua saya cerita sehingga dia berkeputusan yg dia nak beli semua itu, dari mata kail sehingga ke bot, itu sahaja yg saya buat hari ni! "  Jawabnya.

Kagum tak terkata boss itu dengan kemahiran upsell pekerja itu..

Lalu beliau bertanya lagi;

"Macam mana kamu boleh buat sampai begitu sekali?"

"Asalnya dia datang bukan nak beli apa2 pun"

"Habis tu??"

"Dia datang tadi bagitau yg dia pening kepala.."

"Pening kepala??"

Boss mula pening dgn cerita pekerja ni, apa kaitannya pulak..hadoi..

"Ya, jadi saya katakan yg memancing ni bagus utk releasekan tension, so, dia mintak pendapat saya, disitulah saya mula berkongsi tentang ini.."
                                        .
                                        .
                                        .
                                        .
                                        ...

Tak semena2, Boss itu lalu bangun dari tempat duduknya menuju ke arah pekerjanya dan berkata;

"KAMU DAH BOLEH GANTI TEMPAT SAYA!!"
                                      
                                         _______________


Apa yg kita dapat dari kisah ini?

1) Niat untuk bantu menyelesaikan masalah orang lain.

2) Orang lebih berminat dgn perkongsian, bukan penjualan.

3) Berikan nasihat yang terbaik apabila orang meminta khidmat nasihat kita kerana niat kita utk membantu, bukan menjual.
Selebihnya terpulang utk mereka membuat keputusan.

Ayah saya menyambung lagi ;

"Salesman yg berjaya ialah salesman yang boleh menjual ais kepada org eskimo!"

Faham maksud ni??

Fikir2kanlah!!

Nak dapatkan supplement semulajadi disamping menjana pendapatan bulanan?

Sms,WhatsApp saya Ruqayyah
013 9808440

Saya doakan anda kaya dan berjaya!



Terima Kasih

Friday, 5 September 2014

Dulu 19,sekarang tinggal 6!



Assalamualaikum semua!
 Apa khabar semua?

Saya nak share dgn anda pengalaman seorang kawan saya yg ibunya menderita kencing manis yg agak kronik sehingga tahap perlukan insulin!

Saya pernah lihat sendiri macammana deritanya arwah nenek saya akibat penyakit ni,terpaksa bergantung dgn ubat sepanjang hayatnya, cucuk 2-3 kali sehari, tak mampu uruskan diri sendiri lagi sehingga meninggal dunia.

Sedih tengok dia menderita..

Tapi sebab saya pun masih kecil masa tu,jadi saya hanya boleh tolong apa yg mampu je..

Berbalik pada kes kawan saya ni,dia mintak syor apa yg boleh dicadangkan pada ibunya, lalu saya syorkan untuk cuba GLA complex, B complex dan zinc..

Tau ajelah kalau org diabetes tu, semua benda kena control, makan kena pantang,silap sikit je,habisla naik balik..

Kalau dah tahap yg teruk tu,luka sikit boleh jadi melarat², silap hari bulan, kena potong bila dah tak ada penyelesaiannya..

Oleh kerana ibunya dah di tahap tinggi, maka lebih disyorkan GLA tapi kena combine dgn b complex & zinc utk kawal gula dlm darah.
Yg vitalea tu boleh tambah utk keperluan nutrisi.

Alhamdulillah, lepas sebulan consume, kawan saya bagitau berita gembira!

BACAAN DIABETES DARI 19 TURUN JADI 6, JADI NORMAL SEPERTI BIASA!
ALHAMDULILLAH! Kita yg dengar pun seronok!

Dia lagi seronok sebab dapat bantu ibunya sihat dan kembali normal!

Dah tak perlu bergantung dgn ubat lagi, tak perlu cucuk insulin hari² lagi, tak perlu dating dgn doktor tiap² bulan lagi..

Cuba kita perhatikan,adakah mak ayah,atok nenek atau saudar mkita ada masalah yang sama?

Tergamak ke kita tengok je dan sekadar simpati tanpa fikirkan sesuatu untuk bantu mereka?

Jom kita ikhtiarkan yg terbaik di samping mendoakan kesihatan mereka..!

Nak dapatkan supplement semulajadi disamping menjana pendapatan bulanan?

Sms,WhatsApp saya Ruqayyah
013 9808440

Saya doakan anda kaya dan berjaya!




Terima Kasih

© Kiosk Vitamin Ummulyusra | Template Designed By Blog Bingkisan Hati